Milyen változásokat hoz 2018. a családok számára?

Létrehozva: 2018-01-03 16:55:16

Az elmúlt évek családpolitikájának fontos eredménye, hogy megduplázódott az ágazatra fordított támogatás összege. Ma már a GDP 4,9 százalékát fordítjuk családtámogatásra, ami a fejlett országok átlagának duplája.

Az idei évben is több, a családok pénztárcáját kedvezően érintő intézkedés került bevezetésre, ezeket gyűjtöttük egy csokorba:

1., A két gyermeket nevelő családok adókedvezmény 5000 Ft-tal nő, azaz havi szinten immár 35 ezer forint lesz.

2., 2018. január 1-től az anyasági támogatás és a babakötvény hozzáférhetővé válik minden külföldön születő, de magyar állampolgárságú gyermek tekintetében is.

3., Nő a diplomás gyed összege és ideje is. Az eddig egy évig járó juttatás két éves időtartamra bővül, összege pedig felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, szakirányú továbbképzésben résztvevőknek az eddigi 89.200-ról 96.600 Ft-ra, míg a mesterképzésben, egységes osztatlan vagy doktori képzésben résztvevőknek 112.000 Ft-ról 126.350 Ft-ra emelkedik.

4., Bővül a lombikbébi program: ha valakinél az első 5 lombik valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyerek(ek)nél 4-4 alkalommal támogatja az állam a beavatkozást.

5.; A 3. vagy további gyermekek vállalásával 1-1 millió Ft-tal csökkenthető a jelzáloghitel-tartozás, a diákhitellel rendelkező nők pedig igényelhetik hiteltörlesztésük elengedését.

6., 2018-tól már nem csak 4 vagy többgyermekesek vásárolhatnak fél áron D2-es autópálya-matricát, háromgyermekeseknek is lesz erre lehetőségük.

7., Az idei évtől a nagycsaládosoknak immár nem szükséges évről évre igazolniuk, hogy három vagy több gyermeket nevelnek.

8., Egyszerűbb és olcsóbb lesz a CSOK igénylése, nem kell majd eljárási illetéket fizetni és a tulajdoni lap másolatát a hitelintézet is lekérheti díjmentesen az ügyfeleknek. Új ingatlan vásárlásánál a CSOK összegét is figyelembe veszik majd az illetékkedvezmény számításánál, valamint az új építésű ingatlanhoz igényelt kamattámogatott hitelnél a közjegyzői díjak harmadukra csökkennek.

9., Bővülnek a diákhitel-konstrukciók, továbbá visszatéríthető lesz a KRESZ-tanfolyam és a vizsga, valamint az újabb nyelvvizsga díja.

10., A digitális rezsicsökkentés keretében az internet áfája 18%-ról 5%-ra csökken, így nagyobb eséllyel juthat minden magyar család internet hozzáféréshez.

Bővebben:http://csaladokeve.hu/