Nő a gyermekvállalási kedv!

Létrehozva: 2018-02-26 13:30:29

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint bizakodásra ad okot, hogy évek óta folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv Magyarországon.

Míg 2010 előtt folyamatosan csökkent a gyermekvállalási kedv, az elmúlt években megfordult a tendencia. A teljes termékenységi arányszám - amely megmutatja, hogy átlagosan hány gyermek születik egy családban - a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent - emelte ki.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy már több mint 35 éve tart a népességfogyás Magyarországon, és a tendencia nem csak nálunk érvényes: egész Európában nincs olyan ország, ahol a gyermekvállalási kedv elegendő lenne a népességszám megtartásához.

Európa-szerte öregszik a társadalom, a népességen belül folyamatosan nő az időskorúak aránya, ezzel párhuzamosan pedig csökken a szülőképes korú nők száma is. Ezzel a tendenciával is magyarázható a halálozások számának növekedése.

Ezért mindig a teljes termékenységi arányszámot érdemes figyelni, és a gyermekvállalási kedv minél intenzívebb ösztönzésével keresni a megoldást a népességcsökkenés megállítására.

A kormány bízik benne, hogy kitartó munkával és egy családbarát ország megteremtésével meg lehet nyerni a népességfogyás elleni küzdelmet, és Magyarország idővel újra gyarapodó és fiatalodó nemzet lehet - fogalmazott az államtitkár.