A családok ügye kulturális kérdés

Létrehozva: 2018-05-16 08:15:45

A Magyar Tudományos Akadémián tartott szakmai konferenciát a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A kívánt, tervezett gyermekek megszületését támogató civil szervezet a Családok Nemzetközi Napja (május 15.) alkalmából több megközelítésben foglalkozott a gyermekvállalás és a gyermeknevelés segítésének aspektusaival. 

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családért (KINCS) elnöke nyitotta meg az eseményt, beszédében hangsúlyozva, hogy „a családok ügye egyszerre lelki, szellemi, értékbeli és kulturális kérdés”.

A konferencián elsőként a lelki egészség és a családok állapotának összefüggéseiről tartott előadást Dr. Purebl György, a Semmelweiss Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgató-helyettese. Beszélt arról a fontos védelmi faktorról, amelyet a jól működő családi közösség jelent, és amely a - döntően fiatal korban kezdődő- mentális zavarok kialakulásának mérséklésében jelentős szerepet játszik. 

A családbarát kórházakról Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnök-helyettese tartott előadást, aki ismertette a nemrég indult minősítési rendszerrel kapcsolatos bíztató tapasztalatait. Első alkalommal 16 kórházi osztály nyerte el a minősítést, melynek kritériumrendszerében a dolgozók családi életének segítése és a kórházban ápoltak családjainak támogatása egyaránt fontos szerepet tölt be. 

Egy kerekasztal-beszélgetés során a közösségi média családokra gyakorolt hatásairól  beszélgettek a meghívott szakértők, majd a magyar fiatalok jövőtervei és a médiában megjelenő apakép állt a konferencia fókuszában.