Házasság 2.0

Létrehozva: 2018-06-04 11:58:46

A Harmat Kiadó gondozásában a napokban mutatták be a Házasság 2.0 – A kapcsolatot cseréld, ne a társad! című kötetet. A könyvben részletezett konfliktuskezelési minták elsajátítása generációkra kihatóan hozhat pozitív változásokat a családok életében. A szerző, Dr. Mihalec Gábor, pár- és családterapeuta a házasságok újraépítésében, a krízisben lévő párok problémáinak kezelésében kíván segítséget nyújtani. „Azok a párok dolgozzák fel sikeresen traumájukat, akik szembenéznek a valósággal, vállalják a felelősség rájuk eső részét, feltárják azokat a működési mechanizmusokat, amelyek sebezhetővé tették kapcsolatukat. Emellett újraépítik az egymáshoz való kötődésüket, új konfliktuskezelési mintákat sajátítanak el, új szokásokat és rituálékat alakítanak ki, és komoly döntéseket hoznak.” – vallja a szerző.

A könyvbemutatóval egybekötött sajtóbeszélgetésen szó esett a házasság megítélésében bekövetkezett hazai szemléletváltozásról, a közösségi média párkapcsolatokra gyakorolt hatásairól, valamint a meglévő házasságok megújítási gyakorlatáról.

Dr. Herjeczki Kornél, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora tapasztalatai szerint társadalmunkban nő a nyitottság a házassággal kapcsolatos párbeszédre: erősödik a segítségkérés és a segítségnyújtás gyakorlata. Örvendetes tény, hogy a házasságkötések száma mintegy 46 százalékkal nőtt 2010 és 2016 között Magyarországon, míg a válások száma csökkenő tendenciát mutat.

Érdekes jelenség az is, hogy a házasságok időtartama nő, az elváló párok később döntenek a házasság felbontása mellett. Problémát jelent ugyanakkor a közösségi média: csökken a valós kapcsolatokra fordított idő. A könnyen elérhető múltbéli kapcsolatok elbizonytalaníthatják a feleket, ráadásul a párkapcsolatokról olyan idealizált kép alakulhat ki, amely szintén új kihívásokat jelent.