Szent István-renddel tüntették ki Demény Pál demográfust

Létrehozva: 2018-08-23 11:36:52

Demény Pál György demográfus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet vehette át Áder János köztársasági elnöktől 2018. augusztus 20-án.

A 85 éves tudós elmondta, hogy ugyan ma már sok szó esik a népességfogyás tényéről, annak megtapasztalása mégsem észrevehető évről-évre, „de a folyamat olyan demográfiai lejtőt eredményez, amely hosszú távon nemzeti megsemmisüléshez vezet”. A gyermekvállalással kapcsolatos személyes döntések a professzor szerint nem megkérdőjelezhetőek, ugyanakkor összességükben harmonizálniuk szükséges a közérdekkel. Ennek feltételeit megteremteni a népességpolitika feladta. Elmondása szerint Magyarország bőkezűen támogatja a családokat, növelve a gyermekvállalási kedvet és valószínűséget, Európában példamutató módon a magyar politika kiemelt célja egy olyan termékenységi szint elérése, amely hosszú távon biztosítani képes a népességszám stabilizációját.

Demény Pál a cél elérése kapcsán fontosnak nevezte a gyermekbarát kulturális változás elősegítését, az anyagi támogatások további növelését és új eszközök bevezetését. Három unortodox javaslata szerint szavazati jogot kívánna adni minden állampolgárnak, korra való tekintet nélkül. A kiskorúak szavazati jogának gyakorlását édesanyjuknak engedné át. Egy másik javaslata szerint visszaállítaná a tradicionális társadalmakban egykor meglévő kapcsolatot az időskorúak anyagi biztonsága és felnevelt gyermekeik gazdasági teljesítménye között. Egy harmadik elképzelése szerint pedig megteremtené a teljes támogatottságú anyaság intézményét sokgyermekes családok számára.

Elmondta, hogy Európa demográfiai marginalizációja a világ össznépességén belül elkerülhetetlen a 21. században, ezen felesleges sajnálkozni. Ugyanakkor feladatunk a demográfiai lejtőn való megállás és a hosszú távú népességstabilizáció biztosítása, a saját népesség vitalitására támaszkodva. „Ha a politikai bátorság és akarat megvan erre, a cél elérhető” – jelentette ki a tudós. (MTI)