Esély otthon – Vidéki fiatalok otthonteremtését és családalapítását támogató program

Létrehozva: 2018-02-09 08:39:57

11 milliárd forint összértékű programmal segítik a fiatalok otthonteremtését és családalapítását, a kistelepülések megmaradását – erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára számolt be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

Novák Katalin elmondta, hogy a 66 településen, uniós forrásból megvalósuló pályázat célja, hogy a szülőföldjükről elszármazott, 18 és 35 év közötti fiatalok számára teremtsen boldogulási lehetőséget szülőhelyükön.

A projekt segítségével a konzorciumban pályázó, 3000 és 20.000 közötti lakosságszámú települési önkormányzatok felújíthatják és átalakíthatják ingatlanjaikat a kedvezményezett fiatalok számára. A fiatalok számára ezen túl képzéseket is biztosítanak a munkavállalás megkönnyítésére és a közösségteremtés is fontos célja a programnak, hiszen ez a kulcsa a hosszú távon erős vidéknek.

A 2017 elején indított program keretösszege eredetileg 10 milliárd forint volt, ezt a nagy érdeklődésre való tekintettel további 1 milliárd forinttal emelték meg.

Vásárosnamény 180 millió forintból gazdálkodhat a projekt keretében, melyből 16 kedvezményezett számára három meglévő lakást újítanak fel és öt új, felszerelt lakást építenek.