Középpontban a nő!

Létrehozva: 2018-02-13 16:50:49

A Családbarát Ország Nonprofit Kft. szakmai támogatása mellett indul el hamarosan azoknak a központoknak a működése, amelyek országos lefedettséggel a nők, különösen a gyermeket nevelő édesanyák foglalkoztatását segítik majd.

A központok munkatársainak tartott szakmai napot megelőzően Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón ismertette a női segítő központokkal kapcsolatos információkat. A 67 helyi centrum uniós forrásból, 13,3 milliárd forintból támogatja majd a rugalmas foglalkoztatás mind szélesebb körben való elterjedését és a nők munkaerőpiaci reintegrációját. Ehhez a képzésekkel, tanfolyamokkal, valamint a munkaadók érzékenyítésével, illetve a munkát kereső nők és a munkaadók összekötésével járul hozzá.

A projekt kulcsszava: a rugalmasság. Ebben ragadható ugyanis meg a családi élet milyensége. A családok változásokkal teli életéhez pedig csak a bizalmon alapuló, rugalmas munkalehetőségek szélesebb körben való elterjedése igazodhat – munkavállaló és munkaadó kölcsönös megelégedésére.

Novák Katalin elmondta, a kormány szeretné megadni a nőknek a választás szabadságát, ha valaki kisgyermeke mellett szeretne dolgozni, ugyanúgy tehesse azt meg, mint az, aki a gyermeke mellett kíván maradni annak 3 éves koráig.

Székely András, a Családbarát ország projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. biztosítja a központok szakmai támogatását, az egységes színvonal garantálását. Ehhez módszertani kézikönyvet készítettek, amely szabályozza a működéshez szükséges szakmai feltételeket, valamint tananyagok kidolgozásával és a jó gyakorlatok megosztásával segítik a helyi centrumok működését.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben a kormányzat sokat tett a nők foglalkoztatásának növeléséért. 2010 óta 270 ezerrel nőtt a foglalkoztatott nők száma, de még sok a teendő az atipikus foglalkoztatási formák terjesztésében – ebben jelent nagy előrelépést a támogató centrumok létrejötte.

A sajtótájékoztatót követően a központok képviselői egész napos szakmai napon, a projekttel kapcsolatos tájékoztatón és panelbeszélgetéseken vettek részt.