Nőket segítő központ nyílt Miskolcon

Létrehozva: 2018-03-12 12:02:35

Nőnapon nyílt meg az első, a nők elhelyezkedését és rugalmas foglalkoztatását segítő központ Miskolcon. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a központ átadásán elmondta: a kormány 67 ilyen központ létrehozását valósítja meg az országban mintegy 14 milliárd forintból, elsősorban a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, a család és a munka összehangolásának elősegítése és a kisgyermekes édesanyák társadalmi presztízsének javítása érdekében.

Legkésőbb 2018 októberéig valamennyi központ megnyílik az országban. Minden megyében három-négy ilyen segítő létesítmény jön létre azoknak az édesanyáknak, kisgyermekes anyáknak vagy gyermekvállalás előtt állóknak, akik szeretnének segítséget kapni a munka és a magánélet rugalmas összehangolásához - ismertette.

Ezek a Család- és KarrierPONT-ok a munkaadóknak és szakmai szervezeteiknek is segítséget nyújtanak majd és információval látják el a nőket foglalkoztatásuk lehetőségeiről, előnyeiről, módszereiről. Ahhoz hogy Magyarország demográfiai mutatói kedvező irányba változzanak, szükség van a nők munkaerőpiacra történő reintegráció segítésére, részmunkaidős állásokra, távmunkára és más rugalmas munkalehetőségek kialakítására.

A jogi keretek ezeket ugyan már ma is mind lehetővé teszik, de szükség van egyszerű, jól használható modellekre. A rugalmas foglalkoztatási központok segítséget nyújtanak abban is, hogy egyre több vállalat ismerje fel a családbarát munkahely előnyeit, amely hozzájárul a családos munkavállalók hosszú távú elégedettségéhez – mondta Novák Katalin. A központok létrehozásának célja a relatív munkaerőhiány csökkentése is a gyermeknevelés mellett végezhető helyi szintű kompetenciafejlesztő és továbbképző programokon keresztül, valamint az, hogy a képzések által a kismamák adott esetben képessé váljanak a karrierpálya-módosításra.

A központok működtetése elősegítheti, hogy a nők bátrabban merjenek belevágni a családalapításba, valamint növekedjen a kisgyermekes anyukák társadalmi presztízse, önbecsülése. A központok többek között tájékoztató kiadványokkal, karriernapokkal, állásbörzékkel, nyelvi és OKJ-s tanfolyamokkal, kompetencia- és készségfejlesztő tréningekkel, átképzésekkel, információs honlappal segítik majd a hozzájuk fordulókat.