Családok a digitális térben

Létrehozva: 2018-04-24 09:51:02

Az internet elterjedése forradalmasította az életünket, a következő nagy változás azonban napjainkban is zajlik, mindezek szociális hatásait ugyanis csak most tapasztaljuk meg. A digitális eszközök életünk minden szegmensébe betörtek és ez alapjaiban változtatja meg kapcsolatainkat, viselkedésünket és a kommunikációnkat is. 

Egyre több kutatás ( https://www.digitaliscsalad.hu/kozosseg/a-gyerekedre-figyelsz-vagy-a-telefonodra/) foglalkozik az online világba való elmerülés, belefeledkezés – főként negatív – következményeivel.

A digitális világ fontos jellemzője az “azonnali elérhetőség” és a “mindig rendelkezésre állás”. Mindez közelebb hozhat(na) bennünket egymáshoz, de fontos fejben tartani, hogy az élő, személyes kapcsolataink mindig előnyt kell, hogy élvezzenek. A digitális jelenlét miatt gyakori jelenség a másik ember elhanyagolása és az eszközöknek való kiszolgáltatottság, ami nagy problémát jelenthet egy család életében és tudatos, következetes szülőkre van szükség, hogy mérsékelni lehessen mindezek következményeit.

Egy kutatásban, fejre erősített kamerák segítségével bizonyították, hogy az újszülöttek tekintetükkel ösztönösen követik a szüleik szemét. És nem csak azt tanulják el, hogy a felnőttek kezében tartott világító kütyü fontos dolog, de a szétaprózott, kapkodó figyelmet is. A szülők viselkedése tehát alapvető fontosságú, és a változásnak is náluk kell kezdődnie. Ha a gyermek ragaszkodik a tablethez vagy a telefonhoz, annak hátterében leggyakrabban az önszórakoztatás és a magányosság áll – vagyis a jogosan elvárt odafigyelés és törődés helyett igyekszik elfoglalni magát. Emellett fontos az is, hogy a szülő példája minden téren követendő, és a gyerekek el is tanulják viselkedésüket. Teljesen mindegy, hogy „csak egy” munkahelyi e-mailről van szó, vagy egy értesítést néznénk meg a Facebookon. Ha összeadjuk a digitális térben töltött egy-két perceket, akkor kiderül, hogy bizony órákat veszünk el a gyerekekkel, családdal töltött közös időből.

Az eszközök és a minket körülvevő világ változik, de ettől még nem kell, hogy ki legyünk szolgáltatva nekik és átvegyék az irányítást az életünk felett. 

Sokat tehetünk azért, hogy az ártalmas hatásokat csökkentsük:

 

  • Tudatosítsuk magunkban, hogy példát mutatunk, amit a gyermekeink követnek!
  • Nagyon fontosak a közös programok és az együtt töltött képernyő-mentes idő.
  • A beszélgetéseknek legyen része a digitális világ és a gyerekek tapasztalatai, kérdései!
  • A gyerekek jelzik, ha törődést, figyelmet kérnek – vegyük észre a jeleket!