Közösségi tér egyszülős családoknak

Létrehozva: 2018-05-29 11:06:56

Nemzetközi szinten is egyedülálló Egyszülős Központ nyílt 2018. május 28-án, Budapesten. Az intézmény azon családok életét hivatott segíteni, amelyekben nem kettő, hanem egy szülő neveli a gyermek(ek)et. A főváros nyolcadik kerületében (Üllői út 30.) létrehozott 700 négyzetméteres központ ingyenes jogi, pszichológiai és mediációs konzultációknak is teret ad. Az itt dolgozó szakemberek képzésekkel, tanfolyamokkal segítik a családok életét, co-working iroda működtetésével javítják a szülők munkavállalási lehetőségeit. Ezeken kívül nyári és napközis táborok szervezésével, ingyenes délutáni korrepetálással és más szabadidős programokkal segítik az egyszülős családokban nevelkedő gyerekek szabadidejének hasznos eltöltését. Az iskolaidő után kávézó is működik a központban, valamint gyermekfelügyelet is van a rendezvények idején.

Magyarországon mintegy 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő, és ezek a családok több mint félmillió gyermeket nevelnek. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke, Nagy Anna egy felmérésük eredményeit ismertetve arról beszélt, hogy az egyszülős családoknak nem az anyagi nehézség a legnagyobb problémája, hanem az elmagányosodás, az izoláció. Az állami támogatással megvalósult Egyszülős Központban éppen azt szeretnék, ha a családok valódi, megértő közösségben éreznék magukat.

Az ünnepélyes megnyitón Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is azt hangsúlyozta, hogy az intézménylegfontosabb üzenete, hogy az egyedülálló szülők nincsenek egyedül, a civil társadalom mellett számíthatnak a magyar kormány támogatására is.