Jövőre 360 milliárd forint marad a családoknál

Létrehozva: 2018-07-05 11:13:20

A 2019-es költségvetés és a jövő évi adótörvények tervezete szerint a következő évben közel 360 milliárd forint lesz majd a családoknak járó adó-  és járulékkedvezmény. Erről Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára tájékoztatta a közvéleményt. Felidézte, hogy a családi adókedvezmények 2011-es bevezetése óta – a következő évet is beleértve – a kormány összesen 2250 milliárd forintot hagy a legálisan dolgozó és gyermeket nevelő szülőknél a gyermekneveléssel járó többletterhek ellensúlyozására.

Míg az első három évben 180 milliárd volt a családi adókedvezmény címén az adófizetőknél megmaradt összeg, a 2014-ben 230 milliárd fölé ugrott, ugyanis ettől az évtől a személyi jövedelemadó mellett már az egészségügyi és a nyugdíjjárulékból is le lehet vonni a családi kedvezményt. A kedvezmény további jelentős bővítése és a gyermekvállalást ösztönző változás az is, hogy jövőre a korábbinak duplájára, havi 40 ezer forintra nő a kétgyermekes szülőknek járó adókedvezmény.

Az államtitkár hangsúlyozta: demográfiai szempontból is nagy jelentőségű a családi adókedvezmények stabilitása és kiszámíthatósága.