Új épületszárnnyal bővült a Déméter Ház

Létrehozva: 2018-07-10 10:44:12

A csontvelő-átültetésen átesett, hosszú orvosi kezelésre szoruló gyermekek részére nyújtja a gyógyulást segítő környezetet – családjuk támogató jelenlétének lehetőségével együtt – a Déméter Ház 2018. július 9-én átadott új épületszárnya. Közösségi tereket és hat apartmant alakítottak ki, így az Egyesített Szent István és Szent László Kórház területén 2006 óta működő Déméter Ház immár 15 családot tud befogadni a kezelés idejére. A kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályán évente 45–50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást. 1992 óta csaknem 70 transzplantáció történt az országos centrumként működő intézményben.

Az ünnepélyes átadáson Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy a legkorszerűbb gyógyító eljárások biztosítása és az emberhez méltó gyógyulási körülmények kialakítása a kormányzat, a kórházak és az egészségügyi személyzet feladata, de mindezek nem tudják pótolni a családi szeretetet, hitet, biztonságot.

A Déméter Ház abban nyújt segítséget, hogy a hosszadalmas gyógyulási időszakban se kelljen nélkülözniük egymást a családtagoknak. A beruházás kormányzati támogatással és jelentős társadalmi összefogással valósult meg. Szép példája annak, hogy az emberi közösségek milyen erőforrást jelentenek, különösen, ha bajba jutottak támogatásáról van szó.

A miniszter arról is beszélt, hogy a család egységének fenntartása nemcsak a szülők feladata, szerepe van abban a kormányzatnak, a társadalomnak is: „a családi békét, harmóniát fenyegető dolgok kiiktatása közös kötelesség”.