Félidőben a Családok éve

Létrehozva: 2018-07-25 00:23:19

2018-ban még több segítség jut a családoknak, mint korábban, és a széles körű állami, egyházi és civil összefogás eredményeként számos színes program várja a résztvevőket országszerte és a Kárpát-medence magyarlakta területein. Az elmúlt hat hónap alatt közel félezer eseményen, 200 ezer résztvevővel vehettek részt a családok a tematikus év egyes rendezvényein.

Például a parlamenti családi napon pedig több száz külhoni család látogatta meg az Országházat. Több mint 20 ezren vettek részt a Családi majálison a Margitszigeten. A Szabad a vers! pályázatra több mint 250 pályamű érkezett, a közönségszavazáson pedig közel 15 ezren adták le voksukat a különböző versfeldolgozásokra. A Millenárison rendezett családtalálkozón ezer család énekelt a Ringatóval. A Családok évében útjára indult a Családvarázs sorozat is, amely 24 közismert személy családját mutatja be a közösségi médiában, ezzel is népszerűsítve a családos életformát.

A programok a kicsi gyermekektől, a kamasz fiatalokon át a nagyszülőkig minden generációhoz szólnak. A Családok éve a családbarát szemléletmód megerősítésével arra bátorítja a fiatalokat, hogy merjenek egymás mellett elköteleződni és vállalják a családos életet.

A Családok éve második félévében továbbra is színes programok várják az érdeklődőket, többek között a legtehetségesebbek zene-, rajz- és fotópályázaton mérhetik össze tudásukat. Újabb, tizenkét állomással folytatódik a Családok éve roadshow is, a programzáró rendezvénynek a Papp László Sportaréna ad majd otthont.

A további programokat és híreket a www.csaladokeve.hu honlapon lehet megtekinteni.

A Családok évében számos újabb intézkedés segíti a gyermekes családokat: például a fiatal édesanyák – második és harmadik gyermekük születésekor – részben, illetve teljes mértékben mentesülnek diákhitelük visszafizetése alól 2018-tól. A harmadik vagy további gyermek érkezését követően a család jelzáloghiteléből 1–1 millió forintot elengednek.

Az idei évtől a Köldökzsinór program keretében a külföldön született magyar gyermekek után is igénybe vehető a Babakötvény és az anyasági támogatás. Idén megduplázódott a diplomás GYED ideje, valamint havi 35 ezer forintra nőtt a kétgyermekesek családi adókedvezménye. 2018-ban a 35 év alatti fiatalok visszaigényelhetik az első sikeres nyelvvizsgájuk árát, míg a 20 éven aluliak ingyen végezhetik el a jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyamot és tehetik le a KRESZ-vizsgát.

A kormány jövőre is folytatja a családokat segítő programokat. Tovább csökkennek a magyar családok terhei, és minden segítséget megadnak a gyermekneveléshez, otthonteremtéshez, mindennapi megélhetéshez. Havi 40 ezer forintra nő a kétgyermekesek adókedvezménye, folytatódnak a bölcsőde- és óvodafejlesztések. Minden eddiginél több pénzzel, 242 milliárd forinttal támogatják a családok otthonteremtését.