Fontos linkek gyüjteménye

Emberi Erőforrások Minisztériuma

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma

 

Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárság, Nemzetközi Ügyekért Felelős Államtitkárság

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag

 

Családok Éve

http://www.csaladokeve.hu

2018 a családok éve Magyarországon.

 

Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.

http://csbo.hu/

A szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeként komplex családpolitikai, nőpolitikai, idősügyi és gyermekjóléti szakmai feladatok és folyamatok tervezését, megvalósítását végzi.

 

Egyenlő Bánásmód Hatóság

http://www.egyenlobanasmod.hu

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény tiltja a hátrányos megkülönböztetést. A szervezet az emberi méltóság garanciális intézménye, az egyenlő bánásmód követelményének megvalósulását ellenőrző autonóm állami jogorvoslati fórum. Olyan panaszosok ügyében jár el, akiket diszkrimináció, azaz hátrányos megkülönböztetés ér.

 

Gyermekgondozás, információ és tanácsadás szülőknek

http://babamama.info/

Családi startlap, értékközvetítő és érdekképviseleti információkkal, szakértői véleményekkel, tesztekkel, ötletekkel, szemléletformálással és szórakoztatással támogatják a fiatalokat és gyermekvállalásukat.

http://www.csaladhalo.hu

http://csalad.hu

http://szuloneklenni-programok.blogspot.hu

http://www.csaladjainkert.hu

http://www.csaladilap.hu

https://happyfamily.hu

http://szulokhaza.hu

http://imami.hu

http://budapest.imami.hu

http://www.macsgyoe.hu

http://www.mediaklikk.hu/musor/vendegahaznal

htttp://www.mediaklikk.hu/csaladbarat

http://www.kepmas.hu 

www.csalad.mandiner.hu

 

 

Gyermeknevelés, -ellátás

Anyák az Anyákért Alapítvány

http://adjukossze.hu

Adománygyűjtő oldal. Küldetésük, hogy az alulról építkező civil társadalom Magyarországon a civilszervezetek munkája által is erősebbé és fontosabbá váljon.

Babamama infó

http://babamama.info/

Családjainkért Alapítvány

http://www.csaladjainkert.hu

Az alapítványt 1991-ben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete alapította a családok, mindenek előtt a sokgyerekes családok segítésének céljával.

 

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány – Egyszülős Központ

http://www.egyszulo.hu

Az alapítvány 2005-ben jött létre, hogy segítse az egyedülálló szülőket. Feladatának tekinti, mások mellett, hogy információt nyújtson a gyakorlati (jogi, pénzügyi, pszichológiai) ügyekben, továbbá lehetőségeihez mérten adományokkal segítse a rászoruló családokat, a gyermeküket egyedül nevelők számára elősegítse a munkahelyi és társadalmi esélyegyenlőség megteremtését.

 

ERGO – Európai Regionális Szervezet

http://www.ergo-net.hu

Legfőbb célkitûzésük: segíteni a fejlett, a jövőért is felelősséget vállaló civil társadalom megerõsödését, a polgárok önkéntesen szervezõdõ közösségeit.

 

Fiatal Családosok Klubja

http://www.ficsak.hu

Céljuk a családos lét szépségeinek lépten-nyomon való hangsúlyozása. Kiemelt feladatuknak tekintik a családalapítás előtt álló fiatalok megszólítását.

 

Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány

http://haromkiralyfi.hu

Ma Magyarországon a fiatalok sokkal több gyermeket szeretnének, mint amennyi megszületik. Az alapítvány célja, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek. A mozgalmunk alapítója, Prof. Dr. Kopp Mária egész életét és munkásságát a család témája köré építette fel.

 

Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége

http://kcssz.hu

A 2001-ben Csongrádon alakult szervezet célja a családbarát szemlélet Kárpát-medencei és nemzetközi terjesztése volt. Ezt kiegészítette a térségben működő családszervezetek és az érdekeiket képviselő civil kezdeményezések együttműködésének megszervezése. 2012-ben létrejött a Családlánc-mozgalom a szövetségen belül.

 

http://www.koragyermekkor.hu/

Az útmutató és tájékoztató portál szélesíti a gyermeki fejlődéssel kapcsolatos ismereteket. Segít a szülőknek, szakembereknek az eltérő fejlődést mutató gyermekek felismerésében, az ingyenes, önkéntesen kitölthető szülői kérdőív segítségével pedig lehetőség nyílik a szülői tapasztalatok jobb megismerésére a szülő-védőnő-orvos közötti kommunikációt erősítve.

 

Munka-magánélet egyensúly

http://www.balansz.info/

Gyakorlati információk munkáltatóknak és munkavállalóknak

 

Média a Családért Alapítvány

http://www.mediaacsaladert.hu

Az alapítvány 2007-ben azzal a céllal jött létre, hogy a médiában rejlő lehetőségeket a családok javára fordítsa. Az általuk létrehozott a Családbarát Médiáért-díjat évente osztják ki.

 

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

http://www.noe.hu

Fontos feladatnak tekintik a gyermekek és fiatalok közéleti nevelését, a természet szeretetét, óvását, a környezettudatos magatartásra nevelést, a szenvedélybetegségek megelőzését és az egészségfejlesztést. Többféle ingyenes tanácsadó szolgálat is működik a szervezetben: általános jogsegély, otthonteremtés, családi és szociális ellátások, fogyasztóvédelem, gyermeknevelés.

 

Otthon Segítünk Alapítvány

http://www.otthonsegitunk.hu

A segítés középpontjában az otthon lévő szülő áll, ez általában a fiatal édesanya. A szolgálat megközelítése az, hogy a gyerekeknek azzal segítünk a legtöbbet, ha a saját szülőjétől kap egyre több odafigyelést, megértést és szeretetet.

 

EGÉSZSÉGÜGY

http://korhaz.lap.hu/

Hasznos információk, kórházlista megyénkénti bontásban.

 

http://www.hazipatika.com/

Minden, ami egészség, betegség, életmód. Információk és tanácsadás.

 

ÁNTSZ

https://www.antsz.hu

Közegészségügyi (különösen a környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, gyermek- és ifjúság-, valamint sugáregészségügyi, kémiai biztonsági), a járványügyi, az egészségfejlesztési, (egészségvédelmi, egészségnevelési, és egészségmegőrzési), az egészségügyi igazgatási tevékenységek irányítását, koordinálását és felügyeletét, valamint az egészségügyi ellátás felügyeletét, a munkaegészségügyi (munkahigiénés és foglalkozás- egészségügyi) feladat- és hatásköröket lát el.

 

Mentőöv Információs Központ

http://mentoov.rirosz.hu/

Célja, hogy a ritka betegséggel élők és környezetük időben juthassanak helytálló, szakszerű információhoz és megfelelő egészségügyi, szociális, oktatási ellátáshoz.

 

Orvosi segítség

LabTestOnline

http://www.labtestsonline.hu/

Laboratóriumi szakemberek által készített orvosi laborvizsgálatokra vonatkozó nyilvános adatbázis.

 

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

https://www.ogyei.gov.hu/nyitooldal/

http://www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/

Hasznos információk, gyógyszertárkereső adatbázis.

 

Védőnőkereső

http://www.gyermekalapellatas.hu/vedono_kereso

Területi védőnő kereső település alapján.

 

Egészségnapok, szűrési lehetőségek

http://www.egeszsegprogram.eu/index.php?page=2

Információk Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjáról (2010–2020). Helyszínek és időpontok naprakész listája.

 

Diéta adatbázis

http://www.medimix.hu/dietadb.php

Szakemberek által összeállított gyűjtemény a különböző betegségek, állapotok esetében javallott diétákról, étrendről.

 

Elsosegély.hu – az életmentő honlap

http://elsosegely.hu/rovat.1.elsosegely

Támpontot ad a segélynyújtás iránt érdeklődő laikusok számára. Évente mintegy 40 ezer honfitársunk élete lenne megmenthető néhány egyszerű beavatkozással, ezért mindenkinek fontos és hasznos a legalapvetőbb ismeretekkel rendelkeznie e témában.

 

Beteg hozzátartozó ápolása, gondozása

http://downegyesulet.hu/

A Down Egyesület – államháztartástól független szervezetként – 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a Down-szindrómás gyermekek, felnőttek és családjaik számára segítséget nyújtson alaptevékenységével, valamint programjaival.

 

www.efoesz.hu

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége az élet minden területén segíti és megkönnyíti az értelmi fogyatékossággal élő emberek mindennapjait.

 

www.meosz.hu

A MEOSZ a mozgássérült emberek legjelentősebb hazai érdekképviseleti szervezete. Egyik fő feladatuk a mozgássérült emberek érdekeinek képviselete országos és helyi szinten, szakmai javaslatok, tanulmányok készítése.

 

FECSKE Szolgálat

http://fecske.kezenfogva.hu/

A fogyatékos embereket nevelő családok otthonában nyújtott időszakos tevékenység elsősorban a családok tehermentesítését tűzte ki célul. A programot a Kézenfogva Alapítvány koordinálja és működteti a projektbe bevont szakmai partnerek segítségével. A szolgáltatás Budapesten és az ország öt megyéjében érhető el.

 

Fogyatékkal élőket segítő adatbázis

http://info.kezenfogva.hu/

A honlapon a fogyatékos emberek számára szolgáltatást nyújtó szociális szolgáltatók, köznevelési feladatellátó helyek, illetve az állam és önkormányzat által jogszabályban szabályozott természetbeni és pénzbeli ellátásokat találja meg az érdeklődő.

 

Akadálymentes Balaton

http://www.akadalymentesbalaton.hu/hu

Innovatív akadálymentes és családbarát megoldások a Balaton partján.

 

Fővárosi Jelnyelvi Tolmácsszolgálat

http://www.jtha.hu/

Tevékenységének célja a fővárosban és környékén élő siket és nagyothalló emberek társadalmi beilleszkedésének elősegítése (szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása, nevelés, oktatás, képességfejlesztés, társadalmi esélyegyenlőség segítése).

 

Kert Alapítvány

http://www.kertalapitvany.hu

A KERT fogyatékos emberek és a sérült gyerekeket nevelő családok támogatásában, segítésében közel húszévnyi tapasztalattal rendelkező szervezet.

 

Látó-Tér Alapítvány

http://www.latoter.hu/

A Látó-Tér Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet. 1996-os megalakulása óta különféle, többségében rehabilitációs jellegű programmal és szolgáltatással segíti a látássérült embereket mind az informatika, mind a sport, mind a művelődés terén.

 

Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület (MOHE)

http://www.mohe.hu/

Otthoni szakápolás és otthoni hospice ellátás szolgáltatásokról nyújt információt a honlap, illetve szolgáltatáskereső adatbázissal is rendelkezik.

 

MOTIVÁCIÓ Alapítvány

http://motivacio.hu/

Budapesti székhelyű, 1991 óta működő, mozgáskorlátozottakat sokrétű tevékenységgel segítő alapítvány (munkakeresés, jogi tanácsadás, akadálymentességi tanácsadás, személyi segítő szolgálat működése).

 

Salva Vita Alapítvány

http://salvavita.hu

A Salva Vita Alapítvány 1993 óta járul hozzá a fogyatékos emberek társadalmi esélyegyenlőségének megvalósulásához, és egy sokszínű, befogadó társadalom felépítéséhez. Munkatársai a hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci és társadalmi esélyeinek javításán dolgoznak, így jelentős szerepük van a társadalmi összetartozás előmozdításában.

 

Webnővér

http://www.webnover.hu/

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott honlap célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson azoknak, akik idős vagy beteg hozzátartozójukat, embertársukat otthon ápolják.

 

Lelkisegély-szolgálatok

https://www.sos116-123.hu

Lelki Elsősegély Telefonszolgáltatók Szövetsége (LESZ)

Magyarországon az első telefonszolgálat 1970-ben alakult. Ma több mint 500 önkéntessel 22 szolgálat működik, az ország bármely részéről elérhető, mobilról is hívható. Hármas feladatuk a mentálhigiénés prevenció, krízisintervenció; öngyilkosság-megelőzés.

 

DélUtán

http://www.delutan.hu/

Telefonos és online lelkisegély szolgálat elsősorban 40 év felettieknek.

 

Református telefonos lelkigondozás

http://rmk.hu/telefon_lg

Hívható lelki válság esetén, emberi, családi, lelkiismereti, hitbeli kérdések megbeszélésére minden nap 17–21 óráig.

 

OÁZIS – Jezsuita lelki elsősegély-szolgálat

http://oazis.jezsuita.hu

Jézus Társasága (jezsuiták) által működtetett lelkigondozó és mentálhigiénés szolgálat fiataloknak, szerzetesi és világi szakemberekkel. A segítő beszélgetés ingyenes, bejelentkezés nélkül igénybe vehető, világnézeti hovatartozástól függetlenül.

 

Áldozat- és gyermekvédelem, bűnmegelőzés

Áldozatsegítő Szolgálat

http://igazsagugyihivatal.gov.hu/aldozatsegites

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény értelmében az áldozatsegítő szolgálatok a bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára tudnak segítséget nyújtani.

 

Babamentő inkubátorok országos listája

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/hirek/babamento-inkubatorok-orszagos-listaja

Napjainkban már az ország minden megyéjében található kihelyezett krízisinkubátor. A szerkezet célja kettős, egyrészt biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a baba számára, másrészt segítséget nyújt azoknak a szülő nőknek, akik nem tudják felnevelni a gyermeküket.

 

Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/szervezeti-egyseg/gyamugyi-es-igazsagugyi-foosztaly2017

Teljeskörű tájékoztatást adnak a Fővárosi és Megyei Kormányhivatalok Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályainak Áldozatsegítő Szolgálatai. Az áldozatsegítő támogatások (az azonnali pénzügyi segély és kárenyhítés) igénybevétele önkéntességen és a hatósággal való együttműködésen alapul.

 

Családvédelmi Szolgálatok

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/vedonoi_tevekenyseg/csvsz

A Családvédelmi Szolgálatok (CSVSZ) szabadon (lakóhelytől függetlenül) felkereshetők az egész ország területén - nincs területi korlátozás. Akár másik megyében működő CSVSZ is felkereshető. A CSVSZ tanácsadások előjegyzés alapján működnek, ingyenes tanácsadást, szolgáltatást nyújtanak.

 

„Együtt az Életért” Közhasznú Egyesület

https://egyuttazeletert.org

Az egyesület célja, hogy segítsen a nehéz helyzetű várandós nőknek gyermekük elfogadásában, megtartásában és felnevelésében. Telefonos lelkisegély-vonalat tartanak fenn, anyaotthoni elhelyezéseket szerveznek, babakelengyét (például gyermekruhákat, babaágyat, babakocsit) gyűjtenek és juttatnak el a rászorulóknak. Szükség esetén nyílt örökbefogadást készítenek elő a törvényben meghatározott feltételekkel. A kismamák nemcsak telefonon, hanem a honlapon keresztül, akár névtelenül is kérdezhetnek, leírhatják problémájukat.

 

Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület

http://fehergyuru.eu

A kelet európai országok között elsőként alakult áldozatvédő szervezet feladata, hogy konkrét és közvetlen támogatást ad, valamint segítséget nyújt a bűncselekmények – főleg a szociális helyzetük miatt rászoruló – áldozatainak és hozzátartozóiknak, anyagi, jogi, pszichikai és egyéb formában. Kiállnak és fellépnek a sértettek érdekeinek védelmében.

 

FÉSZEK Gyermekvédő Egyesület

http://www.feszekegyesulet.hu

1993-ban önsegítő, érdekérvényesítő céllal alakult, mára már több feladatot is ellát a gyermekvédelem területén, elsősorban Pest megyében, de nevelőszülői és helyettes szülő hálózata országos hatáskörű. Átmeneti gyermekotthona Érden működik, ahová különböző okok (például bántalmazás, családi problémák, hajléktalanság) miatt krízisbe került – 0–18 éves korú – gyermekek kerülhetnek. Indokolt esetben édesanyákat is befogadnak. Négy települési önkormányzat számára biztosítják az átmeneti gyermekotthon nyújtotta szolgáltatásokat, ezek: Érd, Százhalombatta, Törökbálint és Budaörs.

 

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

http://www.kek-vonal.hu

Országosan hívható, ingyenes lelkisegély telefonvonal eltűnt gyermekek megtalálását is segíti egy erre a célra létrehozott bejelentő és segítségkérő telefonszámmal.

 

Lea Alapítvány

http://www.lea.hu

Az alapítvány célja a gyermekvállalás időszakában (várandósan vagy kisbabával) krízisbe jutott babák és anyák megsegítése.

 

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

http://bantalmazas.hu/

A szolgáltatás elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció- és emberkereskedelem áldozatainak és szükség esetén gondoskodjon elhelyezésükről az e célra fenntartott védett intézmények egyikében. Magyarországról a nap 24 órájában ingyenesen elérhető a +3680 20 55 20-as telefonszámon.

 

Tessedik Sámuel Alapítvány Családok Átmeneti Otthona

http://www.csao.tessediksamuel.hu/

Az intézmény átmeneti gondozás keretében, segítséget nyújt a rászoruló – anyagi okokból vagy párkapcsolati erőszak miatt lakhatásukat vesztett – családoknak. Az egész ország területéről fogadnak rászoruló családokat.

 

Várva Várt Alapítvány

http://varvavart.hu

Segítséget adnak krízisterhes anyukáknak, hogy magzataikat kihordják, megszüljék és saját családjukban nevelhessék. Ha ez ellehetetlenülne, a gyermekeket – a szülő kérésére – olyan családokhoz adják örökbe, ahol valóban várják őket.

 

OKTATÁS

Oktatási Hivatal

https://www.oktatas.hu/

 

Felsőoktatás

felvi.hu

Minden, ami felsőoktatás.

 

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

www.nive.hu

 

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

www.ofi.hu

Az intézet az oktatási ágazat stratégiai kutató-fejlesztő és szolgáltató intézménye. Alapfeladatát a magyar közoktatás, esetenként a felsőoktatás fejlesztése érdekében végzett kutatási, fejlesztési, innovációs és szolgáltatási tevékenység jelenti. Az intézet tevékenysége közoktatási és felsőoktatási kutatásokra és fejlesztésekre, nemzetközi elemzésekre, az oktatásirányítás szakmai döntéseit előkészítő szakértői tevékenységekre, adatszolgáltatásokra, valamint a szakmai eredmények széles körű disszeminációjára terjed ki.

 

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

www.klik.gov.hu

 

 

PÁLYÁZATOK

Családi pályázatok

http://forrasfigyelo.hu/palyazat/csal%E1d

 

Aktuális pályázatok.

http://palyazatiinformaciok.blogspot.hu/

http://www.oktatas.hu/palyazatok/diakoknak

 

 

ÖRÖKBEADÁS, ÖRÖKBEFOGADÁS

Ágacska Alapítvány az Örökbefogadásért és a Családokért

http://www.agacska.hu

 

Bölcső Alapítvány

http://bolcso.hu

Az alapítvány célja, az ellehetetlenült élethelyzetű várandós anyák megsegítése, a megszületett gyermek sorsának rendezésében történő segítségnyújtás.

 

Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat

http://tegyesz.hu

Az állami gyermekvédelem intézménye.

 

Gólyahír Egyesület

http://www.golyahiregyesulet.hu

Az egyesület reggel 6.00–22.00 óra között ingyen hívható telefonvonalat működtet annak érdekében, hogy a kétségbeesett, krízishelyzetben lévő várandós anyák, akik nem kívánt gyermeket várnak, segítséget, támogatást kaphassanak. Speciális szakemberek, főleg védőnők fogadják a telefonhívásokat.

 

Mózeskosár Egyesület az Örökbefogadó Családokért

http://www.mozeskosaregyesulet.hu

Az ország egyik legrégebbi, örökbefogadással foglalkozó egyesülete.

 

Örökbe.hu – Mindent az örökbefogadásról

http://orokbe.hu

Blog az örökbefogadásról. Ismeretterjesztés, hasznos tanácsok, személyes történetek, interjúk szakemberekkel, könyv- és filmajánló.

 

 

FOGYASZTÓVÉDELEM

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

http://www.nfh.hu/

A honlap abban segíti az állampolgárokat, hogy fogyasztóként megismerhessék az őket megillető jogokat, tisztában lehessenek kötelességeikkel, és felelős fogyasztói döntéseket hozhassanak a mindennapi életben.

 

Szupermenta blog

http://szupermenta.blog.hu/

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) hivatalos termékteszt blogja - hatósági laborvizsgálatok, terméktesztelések eredményei első kézből.

 

 

PÉNZÜGYI PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK

A Családi Csődvédelmi Szolgálat honlapja

http://csodvedelem.gov.hu/

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztató honlapja. Minden, amit a magáncsődről és a családi csődvédelem témájában tudni érdemes.

 

MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ

http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem

Széleskörű és közérthető tájékoztatást nyújtó szervezet az állampolgárok pénzügyi szervezetekkel kapcsolatos panaszainak kezelésére, a pénzügyi tájékozottság szintjének növekedését segítő tartalmakkal (például „Pénzügyi Navigátor” című, ingyenesen elérhető tájékoztató füzetek).

 

Nemzeti Eszközkezelő Zrt. otthonvédelmi programja

http://www.netzrt.hu/

Tudnivalók, információk, jogosultsági feltételek mindazoknak a hiteladósoknak, akiket lakásuk elvesztése fenyeget.

 

 

ÖNKÉNTESSÉG

http://onkentes.gov.hu

Az oldalon megtalálhatók a legfrissebb hazai és külföldi önkéntes lehetőségek, illetve a témához kapcsolódó hasznos információk.

 

 

HASZNOS BLOGOK

http://www.kismamablog.hu/

http://www.okosanyu.hu/

http://Lamome.hu/

http://bezzeganya.reblog.hu

http://hellomama.blog.hu/

www.dolgozomami.hu

http://panpeterstop.blog.hu

www.noiszem.hu